KISZENIE KAPUSTY
(...) Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”
11 października w ramach współpracy z Regionalną Izbą w Pawłowicach dzieci z grupy „Biedronki” uczestniczyły w lekcji edukacyjnej – kiszenia kapusty. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę – oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem.
Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? Biedronki już to wiedzą. :) W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw ją poszatkowały. Można zrobić to nożem lub użyć w tym celu szatkownicy i tak zrobiły to dzieci z pomocą pani z Izby Regionalnej. Następnie poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanej w tym celu beczki i każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu tak, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań. Następnie słoje z kapustą kiszoną został umieszony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.